D/S Kristianiafjord blir liggende i havn i Southampton i nesten 2 måneder. Livet ombord er preget av rutine. Mannskapet rullerer på nattevaktene og gjør diverse arbeid på dekk og utenbords. I blant får de fri halve og hele dager. Ragnar får flere lørdagskvelder fri denne måneden.


Tirsdag 9. juli forhaler skipet til kai 47 og får hjelp av 4 slepebåter. Endelig losses lasten fra Afrika. Den har vært ombord i to og en halv måned. Rederiet, agenten og Nortraship har ikke vært enige om hvordan lasten skal håndteres (se forrige innlegg). Nortraship ville endog at skipet skulle seile til London og losse der. Torsdag 18. juli avbrytes lossingen i en time på grunn av flyalarm. Igjen er det falsk alarm. Sivilbefolkningen begynner å bli lei flyalarmene, alle de falske alarmene tærer på tålmodigheten og mange tar dem ikke alvorlig lenger.


All last er losset torsdag 25. juli, og dagen etter går skipet i tørrdokk i Trafalgar Drydock nr 6, en gang verdens største tørrdokk. Her utbedres skader på skipet, og motoren overhales før skipet på nytt skal ut på havet. Tirsdag 30. juli forlater skipet tørrdokken og går til pir 41 med bistand fra 3 slepebåter.


Fra 31. juli til og med lørdag 3. august er det skytetrening med kanon for flere av mannskapet, deriblant Ragnar. Kanonen tas ombord og monteres på Kristianiafjord lørdag 3. august. Kanonen er en 4-tommers (101,6 mm) "LA gun" (lett artillerikanon).


Mandag 5. august er Ragnar, Johan og en annen matros ikke i arbeid og blir trukket i hyre for fraværet - byturen kvelden før har nok vært både våt og sen. Onsdag 7. lastes det kanonammunisjon ombord, og torsdag og fredag monteres det shelter for maskingevær på øvre bro.


Kristianiafjord blir liggende ved pir 41 fram til 13. august. På morgenen denne dagen går ferden videre i konvoi opp Irskesjøen. Samme dag angriper tyskerne flere strategisk viktige byer og havner i det som senere skal bli kjent som Adler Tag - ørnedagen. Skip og mannskap slipper unna, dette er andre gang på kort tid at de lurer døden.


Tirsdag 13. august forlater skipet Southampton med kurs for Dartmouth. Som vanlig er dekksdagboken veldig nøktern rundt sine beskrivelser av hendelsene. Men som nevnt i historien om Adlertag er det nettopp denne dagen at Southampton bombes av tyske Luftwaffe.


D/S Kristianiafjord går fra havn om formiddagen og unnslipper angrepet. Men offiserene ombord må ha fått et varsel: allerede kl 07:00 blir Eastchurch ved utløpet av Themsen bombet av Luftwaffe. Og selv om tyskerne returnerer til fastlandet etter det raidet fortsetter de å angripe England gjennom hele dagen og ut over kvelden. Southampton bombes kl 16:00. Imens går Kristianiafjord i konvoi til Dartmouth i Cornwall.