Når denne historien starter drar en tropisk syklon over Madagaskar. Meteorologiske rapporter forteller at det registreres vindkast på opptil 28 m/s over Tamatave midt på østkysten av Madagaskar. I Manakara, som ligger lenger syd, er middeltemperaturen på dagtid på 27 grader, og makstemperaturen den måneden på 28 grader. Det er sommer på den sørlige halvkule i mars, og temperaturen synker aldri under 21 grader denne måneden. Det er stekende hett i langs kysten, med høy luftfuktighet - fra 70-90%.


I sammendraget for mars måned heter det i rapportene at

"Fra 17. til 21. er en tropisk syklon synlig på kartene våre den 17. på morgenen utenfor nordøstkysten, underveis mot sydvest. Nærmer seg Sainte-Marie [øy på østkysten av Madagaskar] der marsjen blir veldig bremset av det høye trykket sør i Madagaskar og det indiske hav. Dens bane kurver mot syd og kurver deretter mer og mer mot nordøst, orientert mot nord på Mascarene-øyene [Mauritius].
Minimumtrykk observert: 1002 millibar ved Sainte-Marie 18 kl. 1030; maks vind: 100 km [28 mps] i timen ved Tamatave på kvelden den 18. Regnet var ikke overdreven [...]; på den annen side var vinden relativt sterk og forårsaket en eksepsjonell svulst på hele østkysten (i Tamatave, den sterkeste som har blitt observert siden den destruktive syklonen i 1927). Sterke mikroseismer ble registrert den 18. ved Tananarive observatorier; på den 19., ganske godt merket på begynnelsen av dagen, forsvant de på ettermiddagen som om syklonen svekket, noe som bekreftes av observasjonene fra den 20. og 21. av Mascarene-øyene.
Fra 22 til 31. Ny periode med veldig høyt trykk på Det indiske hav fra 24 til 29, forsterket av Sør-Afrika da. trykket er større enn 1015 mb klokka 0630 på nesten hele det fra den 26."