Det er fredag 23. juli og M/T Spinanger seiler fra New York mot Europa med konvoi HX 249. Denne gangen skal lasten til Scapa Flow på Orknøyene, via Loch Ewe på nordøstkysten av Skottland for å møte neste konvoi.


Igjen er det svært lite informasjon å hente i skipsdagboka. Ingen posisjoner, ingen kurser, ingen hastigheter. Det er mildt i været og 20 grader når skipet seiler fra New York. Mannskapet gjør vedlikehold på utstyr og på båten. Det er stille og rolig vær og sjø under det meste av overfarten. Torsdag 29. juli passerer skipet et større isfjell. Det er sannsynlig at det ligger i Labradorsjøen på dette tidspunktet. Været holder seg, det er tåke iblant.


Mandag 2. august passerer skipet en flåte som driver i sjøen. Noe tiltakende vind og sjø 4. august. Torsdag 5.august ved middagstider stevner skipet inn i Loch Ewe etter kapteinens anvisninger. Naval officer kommer ombord og konfererer, deretter seiler Spinanger videre til Scapa på Orknøyene med konvoi WN 464. Konvoien skal videre til Methil, Spinanger forlater konvoien ved nordspissen av Skottland.


Allerede neste morgen ankommer Spinanger Scapa.


Kl 0740 Los omb. Ank. Fortsatte til ankerplass. Styrte efter losens anvisning. 750 Pass. bommen.
0845 Ankret stb. anker [...]
Kl 1100 kom Emmigrasjonsmyndighetene ombord.
1400 Samme fra borde. Tollvesenet omb. 1600 Fraborde.
Kl 1140 S/T "War Bharata" langs siden for å laste ca 3000 tonn. 1150 fortøiet. [...]
1305 Beg. å losse [...]
Kl 2100 "War Bharata" lastet ialt 3195 tons. [...]
2210 "War Sudra" fortøid langs siden. [...]
2. styrmann lossevakt til midnatt.

Dekksdagboka fortsetter med detaljerte registreringer av hvilke skip som lastes og hvor mye olje hvert skip mottok. Skipet er utlosset 1605 på lørdag 7. august. Nå pumpes ballast ombord.


04:00 natt til 8. august kommer los ombord. Spinanger følger konvoi EN 265 tilbake til Clyde, uvisst hvor ved fjorden. Det er her denne dekksdagboka kommer veldig til kort. Ankommer Clyde sent mandag 9. august. Pumper ballast for å lette skipet noe. Natt til tirsdag 10. august ligger skipet for anker i Clyde og trimmer skipet - dvs balanserer det ved å pumpe vann (ballast) mellom tankene inntil skipet står rett på kjølen. Skifter til kai om morgenen.

0730 manøvrerte langs siden av M/T "Evita" [...]
1100 Emigrasjonsmyndighetene og Secrete Security ombord. 1245 Fraborde. [...]

Onsdag 11. august har Ragnar og to andre matroser hel fridag; flere andre får halv fridag.

DEMS (Defensively Equipped Merchant Ships, en britisk organisasjon med ansvar for å bevæpne handelsflåten) kommer ombord for å "sveise depression reels på samtlige oerlikon-possisjoner." En Oerlikon er en kanon, så her handler det om å tilpasse og vedlikehold kanonposisjonene ombord.

Ragnar har hel fridag også neste dag.

Lørdag 14. august bemerkes det at matros R. Sørsæther ikke er ombord.

Mandag 16. august tar Ragnar hel fridag igjen.

Tirsdag 17. august forhales skipet til annen kaiplass. Det bemerkes i loggen at Ragnar ikke er ombord.


DEMS har skiftet "P.H.C. raketter" og er ferdig med dette arbeidet Mannskapet utfører generelt vedlikeholdsarbeid.

27. august prøvekjøres maskinen etter vedlikeholdet og det langvarige oppholdet i Clyde-fjorden. Skipet tar ombord 305 tonn olje til eskorteskipene til neste konvoi. Kl 17:30 er ankeret oppe og Spinanger er på vei vestover igjen. Målet for reisen denne gang er Philadelphia.