M/S Dagrun har krysset Atlanteren med konvoi HX.151. Skipet har ankret ute på reden utenfor Liverpool i påvente av dagslys. Det er tjukk tåke, og mørkt og risikabelt å gå helt inn til havnen, så det settes sjøvakt med både offiserer og matros på broen. Matrosen står til rors hele natten. Selv losen blir om bord og ber om å bli varslet hvis skipet skulle begynne å dregge eller noe annet uforutsett inntreffe. Det settes også tåkeutkikk på bakken, som bruker klokken jevnlig til å slå vakt slik at andre skip kan høre dem i den voldsomme tåka.


Morgenen rinner mandag 6. oktober. Sola brenner vekk tåka og Dagrun loses opp Mersey og inn i Manchesterkanalen, før det går til kai midlertidig ved Ellesmere Port. Onsdag går skipet videre opp kanalen og fortøyer ved Salford kai 8 i Manchester i kveldingen. Her starter lossingen av læret og tobakken fra 8. oktober 1941. Mannskapet er i land på kanonøvelse fredag 10 oktober mens skipet losses av mannskap fra land. Ragnar og flere andre av mannskapet har halv fridag lørdag, før ferden går tilbake ned Manchester-kanalen på mandag. 


Nå forhales skipet til Irwell Park Wharf for videre lossing av stålet fra Statene. I Philadelphia ble det lastet en «uhyggelig last, nemlig jern […] En jernlast var under krigen regnet som like farlig som eksplosiv last. Ble man truffet av en torpedo, var det ikke mange sekundene til å berge seg på, men alt gikk godt for Dagrun» (Harald Nicolaisen, 1945). Irwell Park Wharf var spesialutformet for lossing av jern direkte over på jernbanevogner for videreforedling.


Onsdag kommer det los om bord, og i stedet for taubåt kommer det en egen lokalkjent rormann fra land for å hjelpe til med å buksere skipet med den trange kanalen. Så fortøyer de for natten ved Runcorn før de taues videre til Eastham nederst i kanalen på torsdag. Her blir skipet liggende og losse pakkmateriale hele dagen. Neste gang går de videre til Birkenhead. Det blåser frisk bris fra vest, så det er over gjennomsnittet vanskelig å buksere skipet i den trange kanalen, spesielt når den går høyt i vannet uten ballast. To slepebåter må til for å assistere skipet til dokk i Vittoria Wharf i Birkenhead.


M/S Dagrun har losset stål, lær og tobakk i Manchester. Nå er det 17. oktober 1941 og skipet ligger i Vittoria Wharf i Birkenhead ved Liverpool for å laste gods til Afrika. Det blåser frist vestlig bris, og det er vanskelig å buksere skipet som går høyt i vannet uten ballast. Plutselig skjer det som alle fryktet i den trange kanalen:

"Kl 910 var skipet fortøiet i slusen. Kl 1045 fortsatte til Vittoria Warf. Kl 1052 da skipet passerte «100 foot bridge» East float tok vinden skipet med god fart mot stenhjørnet i den åpne sluse. Skipet tok hjørnet med S.B. side ved Nr 1 luke ca 34’ fra rekken. Der blev en bule i forspanteren, i 2 platehøider samtidig som spantet blev bendt inn. Signert Adolf Berg (styrm) og S. Arntzen, Berkenhead 18 oktober 1941."


Fra innseilingen til Vittoria Wharf.

Nå er det viktig å få ordnet skaden. Forsikringsselskapet kalles inn. Allerede søndag 19. kommer takstmann om bord og eksaminerer skaden på styrbord side. Besiktigelsesmann fra Veritas og forsikringsselskapet sin representant i Liverpool var også om bord. Effektiviteten er høy: allerede samme kveld kom det verkstedfolk ombord om bord og sveiset naglene i bulen på styrbord side.


Havneområdet West Float er nærmest. Vittoria Dock er midt i bildet. Elven Mersey i bakgrunnen. Liverpool på andre siden av elven.

Handelsskip i Vittoria Dock. Ukjent årstall.

Torsdag 23. september ligger skipet fortsatt og lastes. Denne dagen er andrestyrmann og 5 av mannskapet er på maskingeværøvelse. Vi har ingen informasjon om morfar var en av dem, men det ville vært naturlig siden han jobbet på dekk. På lørdag starter monteringen av to nye maskingeværposter på båtdekket i regi av DEMS ("Defensively Equipped Merchant Ship", en britisk statlig etat opprettet for å bistå handelsflåten med å etablere bevæpning). DEMS hadde fjernet de tidligere våpnene før skipet forlot Halifax. De nye geværene ga nok mannskapet fornyet trygghet.

Maskingevær ombord på handelsskip.

Mandag 27. oktober delvis regn hele dagen. Skippsvaktmann i kluke 4 siden det ble lastet sigaretter der. Lasting fortsetter hele natten. Det er fortsatt vakt ved luke 4 men tredjestyrmann legger om aftenen merke til at en luke på mellomdekket var fjernet. Ved nærmere telling kan en ikke se at det har skjedd noe tyveri.

Torsdag 30 kommer vaktmann fra land for luke 4 og sigarettene der. Ragnar står vakt på broen.


Fredag 31. oktober er allehelgensaften (bededag) og således helligholdes kvelden. Men kompasset korrigeres ferdig denne dagen, skipet degausses og DEMS er ferdig med maskingeværposisjonene på båtdekket.

Skipet lastes kontinuerlig. Mandag 3. november lastes 18 kasser pengesedler som ble stuet i forpiggen. "Når pengesedlene var omb blev forpiggen forsvarlig låst".

Tirsdag 4. november avholdes båtmanøvre, deretter forhales skipet til Alfred Basin. Etter fortøyning lastes 3 kasser "flyvemaskiner" på dekk.

Onsdag 5. november avsluttes korrigeringen av kompasset. Skipet taues ut av Alfred Basin og ut slusen. Flyvemaskinene wiresurres til båtdekket. Torsdag 6. november er skipet klart til avgang men får ordre om å vente til 7. november kl 1100 i stedet.

Fredag 7. november forlater skipet Alfred Basin.

Alfred Lock i 1928.