M/S Dagrun har ligget i Philadelphia og Hampton (ved Norfolk) og lastet stål, lær og tobakk. Nå er det klart for retur til England. Konvoien går fra Halifax på Nova Scotia, og skipet ligger der og venter på avgang. Mens de venter kommer Naval Combat, tollere og D.E.M.S. (Defensively Equipped Merchant Ship, en egen tjeneste som den britiske staten opprettet for å bevæpne handelsflåten) om bord for å inspisere. DEMS tar i land maskinpistolen og magasinene til denne siden tyskerne har flyttet sine fly til østfronten, samt dropper noen raketter over bord.


Søndagen er kapteinen på konvoikonferanse. Endelig går konvoien mot England mandag 22. september.


Dagrun krysser Atlanteren med konvoi HX 151, som består av 40-50 handelsskip, deriblant 12 andre norske skip.  Skipet går i posisjon 54, og sliter tungt med den massive lasten. «Skipet slingret meget og tok meget overvann» står det i dekksdagboka 27. september. Vinden er nå vestlig frisk bris, men øker raskt til liten storm om kvelden 28.9. «Svær sjø, skipet slingret voldsomt. Masse overvann» skriver styrmannen. Vært løyer til stiv kuling på natten, men det er fortsatt «svær trekkende sjø, kraftig slingring og masse overvann.» Dette fortsetter til 2. oktober. Hver vakt logger tilnærmet samme situasjon: «skipet slingret og tok meget overvann.» «Stor sjø kraftig slingring og meget overvann.» Onsdag 2.10: «Skipet slingret voldsomt, masse overvann» på formiddagen. Vinden snur endelig fra vestlig til sydlig fredag 3. oktober, og løyer til styrke frisk bris (10 meter per sekund).


Det kunne være ubehagelig til sjøs når det stormet. Men krigsseilerne foretrakk uvær foran ubåtangrep. I de høye bølgene kunne ikke ubåtene sikte inn torpedoene sine med presisjon.


Konvoien går innenfor de ytre Hebridene for å få dekning fra tyske fly. Den har gått mye lenger syd over Atlanteren enn de gjorde på ferden vest og det som var normalt på denne tiden. Sannsynligvis på grunn av stormen som kom fra vest; under dekke av denne var det lite sannsynlig at tyske fly og ubåter ville gå til angrep. Bølgene var for høye og sjøen for grov.


Mandag 6. oktober ankommer skipet Liverpool og ankrer på reden utenfor havnen. Det settes sjøvakt med både offiserer og matros på broen. Matrosen står til rors hele natten. Losen blir ombord og ber om å varskues hvis skipet skulle begynne å dregge eller noe uforutsett inntreffe. Tåkeutkikk på bakken, klokken ble brukt til å slå vakt.

Dagen etter loses skipet opp Mersey og inn i Manchesterkanalen, før det går til kai ved Ellesmere Port.


Onsdag 8. oktober går skipet videre opp kanalen og fortøyer i Salford kai 8 i kveldingen.

Mer info om konvoien finnes på Warsailors.

Kart fra 1924. Kai 9 er den lengste kaien i midten av bildet, rett over der det står skrevet "Manchester Docks." Kai 8, der Dagrun legger til, er kaien til høyre for 9. Dvs over "hester" i "Manchester."

Kai 8 til høyre i bildet. Kanalen i forgrunnen, kai 9 til venstre.