D/S Taborfjell har vært i Chicago og Milwaukee og levert gods og varer. Nå er de lastet med gods for returreisen og avgår vestkysten av Lake Michigan med kurs for St Lawrence River. Det sluses ned som det ble sluset opp tidligere i måneden. Den totale høydeforskjellen i slusene er på hele 176 meter fordelt på et tredvetalls slusekammer! 23. mai er Taborfjell tilbake i Montreal. Om bord er bl.a 140 tonn tørrmelk til Liverpool og annet variert gods til Manchester. Fra Montreal går ferden videre til Sydney på Nova Scotia der skipet blir liggende fra 26. mai til 1. juni før neste konvoi over Atlanteren går. Det er ned mot 0 grader på natten og opp mot 16 grader på dagen. 29. mai regner det 20mm.

En konvoi samler seg utenfor Sydney i Nova Scotia under andre verdenskrig


Taborfjell slutter seg til konvoi HX.130, som seiler forbi på vei fra Halifax, første juni. Men tjukk tåke innhyller konvoien nesten fra start, og skipene som kommer fra Sydney sliter med å finne konvoien i den dårlige sikten. Det er pålagt radiostillhet og ikke lov å bruke lys på dekk for å unngå at de blir oppdaget av tyske ubåter og krigsskip. Tåka letter litt og tykner til igjen de neste ti dagene før det blåser opp til kraftig kuling fra 16. juni av. Sikten letter, men med vinden kommer kraftige bølger, og flere av skipene i konvoien må legge seg opp mot været for å sikre dekkslast som har slitt seg.

Uvær under en konvoi fra New York til Nordirland, januar 1942.


D/S Taborfjell seiler i posisjon 75, bakerst i sjuende kolonne. Denne gangen angriper ikke tyskerne. Den tyske krysseren Bismarck har gjort Nordatlanteren utrygg de siste månedene, men nå er den senket. Men krigsfaren er selvsagt ikke over ennå. HX.130 får en rolig kryssing, men HX.133 får virkelig unngjelde bare dager senere.


Konvoien ankommer Liverpool i England uten større problemer 20. juni. Tørrmelken losses her i Liverpool og skipet entrer Manchester Ship Canal ved Eastham samme dag. 


Fra notatene til konvoisjefen:

"Fog and bad weather were encountered one day out from Halifax. This prevented junction of Sydney and Bermuda portions at arranged times. Dense fog continued with brief, clear, intervals, for some 10 days. Moderate gale sprang up on 16th June, necessitating some ships to heave to to secure deck cargo. As regards enemy activity, voyage was uneventful."

D/S Taborfjell seiler i posisjon 75, bakerst i 7de kolonne.