Historien vår starter ved Greenock, ytterst i Clydefjorden utenfor Glasgow. Ragnar Sørsæther har vært i land siden 12. september, da han mønstret av D/S Borgholm i Newcastle-Upon-Tyne på en lørdag. Nå har han kommet seg over til vestkysten av Skottland. Ikke nok med det, han har fått seg hyre på et langt større skip enn dampskipet Borgholm.

Det er første gang Ragnar er ombord på et så stort skip, og sannsynligvis første gang han tar hyre på et tankskip. Fra ex gratia-registeret hos Riksarkivet står det at mønstrer på M/T Polartank i Newcastle 24. september. Men Polartank står i Glasgow denne dagen, og går i konvoi til New York allerede 25. september. Kanskje rekker han ikke tilbake til Glasgow i tide og må ta hyre på Velma i stedet.

Kanskje er det også derfor han går ned en stillingsgrad, til lettmatros etter flere hyrer som matros. Han går ombord M/T Velma 2. oktober. Utdrag fra dekksdagboka:

"Fredag 2. Westlig svak vind - skyet vær. Mannskapet i arbeide fra kl 700 til kl 1700. Dekket og de nye platene i skutesiden, prøvet [om de er vanntette] med vannstråling under Lloyds inspeksjon. Representant fra Degausing avdelingen ombord og prøvde kablen. Påmønstret tømmermann H. Andersen og lettmatros Ragnar Sørsæther."

M/T Velma har ligget ved Clydefjorden siden ankomsten fra Halifax 28. august. Fredag 11. september om kvelden skulle skipet seile mot Curacao. Natt til lørdag 12. september seiler M/T Vardefjell inn i M/T Velma bakfra, grunnet forstyrrelser i båtenes innbyrdes posisjoner etter en kursendring fra konvoien. Begge skipene må returnere til havn. Dette er en spennende historie å lese for den som har interesse av det. M/T Velma blir liggende til reparasjon i Greenock de neste ukene og til ankers i Loch Long en stund.

"Lørdag 3. N.O svark vind - overskyet og regn. Mannskapet i arbeide fra kl 700 til 1230. Reparasjonsarbeidet blev fortsatt til kl 1200 da arbeidet, mens skibet var fortøid i dokken avsluttedes. De gjenstående arbeider skulde gjøres ferdig på reden. Sveivene til davitene passet ikke. Bom til avstivning av livbåten i utsvingt stilling blev ikke sendt ombord. DEMS (Defensively Equipped Merchant Ships, en britisk etat med ansvar for å bevæpne handelsflåten) arbeidet med opsetning av ammunisjonskassene avsluttet kl 1000. Fikk ombord trekk til livbåtkalesjen og vindseil til sidene, uter til bommen, et seil og 2 nye sjakter til båtfallene. Før avslutningen av reparasjonsarbeidet blev livbåten svingt ut, og fylt 4 tommer vann i bunnen. Prøven var ufullstendig, da intet av utstyret var i båten og vekten altfor liten. TIlstede ved prøven var Kapt. og 1. styrm. ingen autoriteter fra land. Reparasjonsarbeidet og DEMS arbeidet utført av the Greenock Dockyard Co. Los ombord kl 1630. Lot gå fortøiningene kl 1645. To slepebåter til assistanse kl 1700. Ut av slusen kl 1720. Styrte etter losens anvisning til ankerplass utenfor Gourock. Lot gå slepebåtene kl 1745. Ankret kl 1820. Ankerpolass D.4. S.B. anker 90 fot i vannet.

Fra 1400-1600 skiftet ballast fra tank nr 9 til nr 5. [...] Da vi gikk ut av dockslusen fikk vi buler i st.b side. Spesifikasjoner over skadene og reparasjonene er innsent til Nortraship i London (kopi ombord). [...]

Sødan 4. Westlig lett bris - overskyet regn. Mannskapet fri (Unntatt de som var med på foprhalingen). Los ombord kl 915. Hev op kl 945 og styrte efter losens anvisning frem og tilbake over D.G. [degaussing] merkene utenfor Gourock. D.G. inspektør fra Admiralitetet ombord kl 1015. Ankret igjen kl 1235 på anvist plass. S.B. anker 90 fv i vannet. Arbeidsfolk fra verkstedet ombord fra kl 1300 til 1530 og gjorde ferdig sveivene til davitene. Dermed reparasjonsarbeidet erklært ferdig av Verkstedet."


Det er en skriveglad styrmann ombord på M/T Velma. Disse nedtegnelsene står i sterk kontrast til den knappe og økonomiske loggen til styrmannen på D/S Borgholm.


Mandag 5. og tirsdag 6. oktober kalibreres peileutstyr og kompass. DEMS kommer ombord for å etterse og prøveskyte de nymonterte maskingeværene. Skipet har også fått ombord en ny livbåt som utstyres. Onsdag og torsdag tilordnes både flåter og livbåter med ferskvann. Fredag korrigeres kompasset og det pumpes ballast inn i tankene. Skyts og ammunisjon gjøres klart til avreise.

Kanonøvelse gjennomføres lørdag 7. oktober. Skipet hiver anker 1740 og er på vei vestover.