M/S Dagrun krysser Atlanteren med konvoi ON 6 11. august. Konvoien ble oppløst 24. aug og M/S Dagrun dro alene til Philadelphia. 51 handelsskip i konvoien. Ett av skipene ble senere torpedert utenfor Brasil men det var etter at konvoien ble oppløst. Mer om konvoien.


M/S Dagrun har ankommet Philadelphia og ligger nå til kai i millionbyen for å losse varer fra England og laste gods før ferden tilbake. Vi er helt i slutten av august i 1941. Det er 25 grader i været og fine sommerdager her på østkysten av USA.


Det kommer lege og tannlege om bord og ser til flere av mannskapet. Morfar og de fleste av mannskapet får halv fridag lørdag 30. august. Det er nok en våt kveld for mannskapet denne kvelden etter uker på den ville Nordatlanteren.


Søndagen helligholdes, og det trengs nok for gutta ombord. Dagen etter er det til overmål Labor Day i USA og det skjer ingen lossing. Mannskapet får på ny halv fridag. Det er skikkelig langhelg og det blir nok satt pris på.


Lossingen starter tirsdag og allerede onsdag er skipet ferdig utlosset, så de har stort sett gått i ballast over dammen. Torsdag forhales skipet til ny kai for lasting. Mannskapet får på nytt besøke lege, noen av dem har ganske gjenstridige diagnoser og tannhelsen om bord er ikke den aller beste. Lørdag ettermiddag og kveld får de fri igjen, søndagen helligholdes. Nå begynner det å bli ordentlig varmt i Philadelphia. Tempen er oppe i 35 grader og veksler mellom 30-35 hele denne uka mens lastingen fortsetter fram mot lørdag 13. september. Da har skipet lastet om bord i alt 5751 tonn jerntråd og jernblokker

til kampene i Europa.


I Philadelphia lastes det en "uhyggelig last, nemlig jern som ble inntatt i ovennevnte havn samt Norfolk som skipet forlot 15. august bestemt for Storbrittania igjen. En jernlast var under krigen regnet som like farlig som eksplosiv last. Ble man truffet av en torpedo, var det ikke mange sekundene til å berge seg på, men alt gikk godt for "Dagrun", og 8. oktober kom det til Manchester"

Kilde: 19 Oslo-skips Historie under Verdenskrigen fra April 1940 til Krigens Slutt i 1945, Harald Nicolaisen.


Samme ettermiddag går skipet fra Philadelphia og loses ned Delaware River til Delaware Bay. De fortøyer i Norfolk om kvelden søndag 14. september og morfar står nattevakt igjen.


Morgenen etter kommer det vaktmann fra land. Kompasset tas ut for reparasjon og skipet tar om bord ytterligere last både mandag og tirsdag. Lasten består av 1745 tonn «oksehoder» (som sikkert skal være oksehuder, altså lær) og tobakk. Kompasset kommer ombord igjen på kvelden. En av mannskapet mangler, han er fortsatt i land når skipet seiler. Passet hans inndras av amerikansk immigrasjonsoffiser. Kompasset korrigeres inn igjen mens losen navigerer skipet ut av havnen.


Nå går skipet til Halifax, Nova Scotia, for å gå i konvoi tilbake over Atlanteren.