Morfar mønstret på DS Solferino i Liverpool. Skipet blir senket i et dramatisk flyangrep 26. februar 1941. Morfar blir reddet sammen med mesteparten av mannskapet, og satt i land ved Glasgow.


I Glasgow får han nok noe bistand til å finne og betale for husrom og til å dekke tapet av klær og andre personlige eiendeler. Alt han eide gikk ned med båten. Han får nytt pass 3. mars og leier et rom i en leilighet på Blythswood Hill. Noe trekker morfar tilbake til det samme kvartalet de neste gangene han er i Glasgow. Kanskje er det trygt med de samme rammene hver gang. Kanskje liker han seg i dette området. Kanskje har han andre grunner.


Glasgow slipper unna den massive teppebombingen som London og Liverpool jevnlig blir utsatt for. Men natt til 13. mars utslettes likevel forstaden Clydebank nordvest for Glasgow. Brannen er synlig helt fra Belfast i Nord-Irland, fra høylandet i Aberdeenshire i nordøst og fra Edinburgh i øst. 12.000 bygninger ødelegges i «the Clydebank Blitz.» 4.000 jevnes helt med jorden. 800 mennesker dør i bomberegnet denne natten og neste natt (noen kilder sier 1.200). 48.000 overlevende går en mil fra Clydebank til Glasgow. Byen oversvømmes av flyktninger.

Tysk flyfoto av Clydebank, høsten 1940. Målene er merket med tusj.

Clydebank jevnes med jorden 13-14. mars 1941. Av 12.000 bygninger er det bare 7 som står tilbake uten skader.

Lyset fra brannen i Clydebank kunne ses helt fra Belfast i Nord-Irland og fra høylandet i Aberdeenshire i øst.

Natten etter er det Glasgow sin tur. Bydelene Knightswood, Hyndland og Partick blir bombet. Tradeston sør for elven, bare 1000 meter unna morfar, får massive ødeleggelser. En trikk går i lufta i Nelson Street. 110 mennesker dør når nabobygningen blir blåst ned i eksplosjonen.

En bombe går av mellom en trikk og en boligblokk i Nelson Street. 110 mennesker dør.


439 bombefly deltok i angrepet disse to nettene, mange fra norske baser men også hollandske, tyske og franske. Over 1600 bomber ble sluppet fra disse flyene. Morfar er ikke i begivenhetenes sentrum, men heller ikke langt unna. Med enorme ødeleggelser i nærområdet og titusenvis av flyktninger rundt seg søker han hyre på nytt. 24. mars mønstrer han på D/S Taborfjell.

Kartet viser hvor bombene falt i selve Glasgow. Adressen til morfar er merket med oransje. Nelson Street er i nedre høyre hjørne. Herfra til West George Street er det ca 1 kilometer i luftlinje.