Etter at D/S Solferino ble bombet og gikk ned nordvest for Irland 26. februar 1946, ble han og de andre overlevende plukket opp av det svenske skipet M/S Gdynia. Gdynia ankom havnebyen Greenock ytterst i fjorden Clyde ved Glasgow 1. mars.


Det var ikke stort til støtteapparat for de forliste på denne tiden. Alt du hadde igjen på denne jord var det du gikk og sto i. Alt annet lå på havets bunn. Du fikk ikke hyre lenger fra du gikk i livbåten. I morfar sitt tilfelle ble han ikke registrert «avmønstret» Solferino før 4. mars – nesten en uke etter at skipet gikk ned – så han fikk noen ekstra kroner ut av den forsinkelsen. Legg til at han fortsatt hadde en sak gående mot Nortraship for hyretrekk fra tiden på Kristianiafjord uten å ha sett pengene ennå.


Det er nok tøffe dager psykisk for de overlevende. Det vanket hyre, forlisgodtgjørelse og effektsgodtgjørelse fra Nortraship. I tillegg ser det ut til at morfar får to måneder med ekstra hyre før trekkene. Han har fått forskudd på oppgjøret både i Greenock og i Glagow og han har fått handlet klær for å erstatte dem han mistet i forliset. I tillegg blir det trukket 10 shilling fra oppgjøret til "gravstøtte." 3 mann gikk ned sammen med skipet men det er merkelig om Nortraship skulle trukket de overlevende for bidrag til et gravsted for de omkomne. Men vi vet at kapteinen Rudolf Nyegård blir gravlagt i Greenock og det er mulig de overlevende gjør kronerulling for å gi ham en verdig begravelse.


Det vi derimot vet er at han sto registrert med adresse c/o Chapman i 340 West George Street i Glasgow disse ukene. I dette kvartalet lå det flere leilighetsgårder og Ragnar søkte seg stadig tilbake til dette området i bydelen Charing Cross mens han var i Glasgow. Gårdene er revet i dag og erstattet med nybygg. Inntil nylig lå det en politistasjon her. Bare det gamle gymnaset, Glasgow High School, står igjen som nærmeste nabo. Også den fraflyttet.


Traumet etter eksplosjonene og senkingen blir ikke bearbeidet. Og bare to uker etter ankomsten til Skottland skulle redslene bli videre forsterket for morfar.

Registreringskortet til morfar, opprettet etter bombingen av D/S Solferino i mars 1941.

Kart over Glasgow. Det rødmerkede kvartalet er adressen til Ragnar i mars 1941.

Samtidig kart over bydelen der Ragnar bodde i 1941. 340 West George Street er i venstre halvdel av bildet, mellom Commercial College og High School.

West George Street, avbildet i 1940. Bildet er tatt vestover, mellom Wellington og Hope Street. Hope St er nærmeste kryss, midt i bildet.

Bilde fra West George Street i dag, tatt østover.