D/S Borgholm skal videre og levere tømmerlast i Great Yarmouth, som ligger ved utløpet av Thames på sørøstkysten av England. Skipet har nettopp ankommet Loch Ewe fra Nova Scotia, og går torsdag 27 august videre med konvoi WN 328 med kurs for Methil i Firth of Forth. Runder Cape Wrath og Duncansby Head samme dag. Ankommer Methil 28. august og ankrer på reden (utenfor havnen) sent på kvelden. Ligger for anker fram til neste morgen kl 0700.


Følger konvoi FS 894 til Great Yarmouth lørdag 29. august. Søndag 30. om formiddagen må skipet ankre midlertidig på grunn av tett tåke, men tåken letter 3-4 timer senere og ferden går videre.


Mandag 31. august ankommer skipet Great Yarmouth og ankrer på reden der kl 0710 fram til losen ankommer kl 14. Da fortsetter skipet til havn og er fortøyd kl 16.

Neste dag starter utlossingen av trelast fra Canada. Mannskapet er i gang med å "male matroslugarene, flekke utenbords og forskjellig skibsarbeide. Rengjorde bb. ferskvannstank." Vedlikeholdsarbeid og utlossing fortsetter de neste dagene. I motsetning til forrige gang skipet var i England losses det bare på dagtid. Søndagen helligholdes av mannskapet men lossingen fortsetter. Mandag 7. september er mannskapet "i arbeide med å flekke utenbords male skansekledningene på fordekk og forskjellig skibsarbeide."


Tirsdag 8. september er skipet utlosset. Ferden går nå mot Tyne (Newcastle). Skipet styrer først etter peilinger men om natten 9. september begynner skipet å følge "forskjellige kurser etter komodoren" - det følger nå konvoi FN 808. Skipet ankommer Tyne om kvelden 9. september og fortøyer ved nr 4 kulltipp. De neste dagene går med til å bunkre og ta inn ballast. 500 tonn ballast og 400 tonn bunker, hvorav 116 tonn bunker på dekk.


Fredag 11. september skifter skipet "ut i bøiene" - som vil si at det går fra kai og ankrer ute ved bøyene utenfor havnen. Lørdag 12. september mønstrer Ragnar av. I motsetning til andre dekksdagbøker fra krigen er det ingen informasjon om mannskap som mønstrer på og av skipet mens det er i havn, så her forholder vi oss bare til de datoene som står oppført på Krigsseilerregisteret. Personlig syns jeg det er rart at Ragnar skulle ha mønstret av mens skipet lå ankret ute på reden, men det er klart: det er lørdag kveld og noe av mannskapet skulle sannsynligvis i havn samme dag. Her er det lett å spekulere mye og enda lettere å komme opp med feil konklusjoner, så da lar vi det heller være.


I følge ex gratia-registeret går Ragnar ombord på M/T Polartank i Newcastle 24. september 1942 og igjen på M/T Velma i Glasgow 2. oktober. Dette gir ikke umiddelbart mening; ifølge historiske dokumenter lå Polartank i Glasgow disse dagene og har ikke vært på østkysten. Det er mulig Ragnar får hyre på Polartank mens han fortsatt er i Newcastle, og så haster til Skottland for å gå ombord. Men Polartank gårr til USA allerede 25. september - så han har kanskje ikke rukket frem i tide og må vente på ny hyre. Vel framme i Glasgow registreres han uansett med adresse MacLeods Hotel i 39 Hope Street. Denne bygningen står den dag i dag.

37-39 Hope St, Glasgow i dag. MacLeod's Hotel lå der Bombay Blues ligger i dag. (c) Google.